Kategorier
BARN nyhet

Pokaljakten – en judotävling för barn där alla är vinnare

pokalcupen

Äntligen var det dags för Pokaljakten vilket är en tävling som anordnas av SPIF för de allra minsta i klubben. Syftet med tävlingen är att man ska träna för att tävla och i år såg vi mängder av fina matcher med varierad och vacker judo så återväxten av judokas i Stockholm ser väldigt positiv ut. Totalt var det 32 pojkar och flickor som var med och alla fick vägas in och därefter delades de in i grupper så att alla fick möta jämnstarka. I Pokaljakten får alla som deltar medalj och alla är vinnare – vad som är viktigt är att lära sig hur man själv utvecklas och blir bättre. Tävlingar är ett utmärkt  tillfälle att se vad du behöver finslipa på din teknik.

judouppvärmning

Tävlingen började med att Joar Larsson håll i uppvärmning och därefter berättade Kenneth tillsammans med Josef och Pernilla vad man bör tänka på när man tävlar i judo. Att ha roligt och kämpa väl var grundtemat och även om du förlorar kan du lära dig mycket.

IMG_20151129_094239517

 

Funktionärer

Även barnen är med som funktionärer – här hjälper de till vid kokatavlan där man kan se resultatet i en match. Du kan vinna genom att kasta vackra judokast eller ta en fasthållning. Ett perfekt kast kallas för ippon och leder till att matchen tar direkt slut. Andra poäng kan du få genom att kasta Wazari eller Yoko. En sak som många barn missade var att de tittade för mycket på domaren vilket innebär att de kan missa en fasthållning eller kast – men det är något som de kommer lära sig när de fått mer rutin.

Tyvärr slog sig en person i tävlingen. Generellt är det väldigt ovanligt med skador i judo och efter besök hos doktorn konstaterades det att det inte var så farligt och han är tillbaka på mattan redan nu i veckan!

judoföräldrar

Jag kan lova att det var många vuxna som var nervösa när deras barn skulle upp på mattan. Pokaljakten är ett bra tillfälle för alla vuxna att lära sig grunderna i judotävlingar och om ni som är stora vill börja så är ni också välkomna till vuxenträning.

Slutligen var det många lyckliga judokillar och tjejer som lärde sig mycket under dagens tävling. Jag vet inte hur det var i andra familjer men i vår familj var det en liten stolt judokille som somnade med sin nya medalj som han höll hårt i sin hand.

Återigen tack alla både barn och funktionärer för en härligt utförd tävling!