Kategorier
nyhet SENIOR

Marcus Nyman slutade 5:a i Olympiska spelen – SPIF representerad i OS

Efter ett två år långt och tufft judokval inför OS,skickade Sverige  fyra deltagare till OS. SPIF Judo är stolta att två av dem var från klubben, Mia Hermansson och Marcus Nyman. Utöver detta tränar de två övriga flitigt hos oss, Martin och Robin Pacek. Vi hade även Joakim Dvärby som reserv i OS-laget om någon skulle bli skadad. Det svenska judolandslaget gav oss många rafflande matcher och väldigt mycket positiv publicitet för judon.

Marcus NymanMarcus Nyman föll i bronsmatchen i OS men imponerade starkt med sitt markarbete

Marcus gick mycket starkt i OS och dominerade med sitt markarbete i flera matcher och slutade på en 5:e plats som bästa svensk.  Marcus Nyman var seedad i 90 kilos klassen är seedad och stod över första matchomgången. I andra omgången mötte han Juraev Sherali från Uzbekistan på matta 1  som Marcus vann på ett halslås (sankaku-jime) . Därefter mötte han Dossou Yovo från Benim en match som han dominerade och såg starkare ut innan han fick ner honom och vann på en strypning (sankaku-jime).

I kvartfinalen mötte Marcus kinesen Cheng Xunzhao som var en avvaktande match där han förlorade på ippon (Seoi-otoshi) efter knappt 2 minuter. Cheng överraskade och hade då lyckats besegra de 3 medaljfavoriterna Iliadis, Toth och  Nyman på raken.

bronsmatch

I första återkvalsmatchen stäldes Marcus mot fransmannen Iddir Alexandre och fick in en fasthållning (Kuzure-kami-shiho-gatame) efter 2 minuter och avgjorde matchen. Nu hade han en match kvar om bronsmedaljen mot tuffast möjligast motstånd mot världsettan koreanen Gwak Dong Han som räknades till favorit innan OS men som Marcus har slagit tidigare. Båda fick en passivitetsvarning efter någon minut in i matchen där de båda försökte få bra grepp ända till Gwak fick in sin Seoi-nage som bedömdes ippon och matchen var slut.
I finalen möttes japanen Mashu Baker och georgiern Varlam Liparteliani en match som japanen slutligen vann.

Artikel i Aftonbladet – Missar bronset efter stort drama
Reportage i SVT Play där Marcus intervjuas efter OS matchen – ”Det här hade jag inte vågat drömma om när jag gjorde min comeback för 2 år sedan”.

Inför OS har Judoinside skrivit om 90 kilos klassen där favoriten var Gwak Dong Han och georgierna Varlam Liparteliani – men Marcus räknades som en mycket stark outsider!
Läs mer

OS i Rio de Janeiro

Hur judolandslaget kvalificerat sig till OS

För att komma till OS finns kvalificeringstävlingar och det är första gången som Sverige skickar 4 personer till OS. Under våren har vi fått se fin judo och många meriterande tävlingsresultat när vi följt våra Olympier på ippon.tv  på Internet. Marcus Nyman och Martin Pacek är toppseedade efter att de kommit på 3:e plats i judo World Masters i Guadalajara i Mexico i maj.

Innan OS var det uppladdning i EJU Olympic Training Camp i Vitryssland och sedan forsatt träning och sparring på Bosön. Det ska bli fantastiskt spännande att följa dessa stenhårda tävlingar.

Olympiska spelens officiella webbplats
https://www.rio2016.com/en/judo

Artiklar om de svenska judo olympierna

Martin & Robin Pacek
Martin Pacek är rankad 4:a på världsrankingen, Pacek brothers to RioMartins Facebook sida.
Robin Pacek är rankad på 28:e plats, Facebook
Reportage i Aftonbladet – grispassen

Marcus Nyman är rankad 5:a på världsrankingen och har fått en bra lottning.
Marcus Facebook sida.
Reportage om 90 kg klassen på judoinside
Nyman anför svensk judokvartett Aftonbladet

Mia Hermansson är rankad 19:e plats och har en svårare lottning.
FacebookArtikel i Aftonbladet
Artikel i Skånska dagbladet ”lillasyster har blivit stor

Källa: judobase.org

 

TV-tider sommar OS

SVT brukar inte visa så mycket judo och ett alternativ är ett enmånadersabonnemang på Viasat.

Det fanns en del alternativa streamingtjänster som visade OS judo

IpponTV visar inte live men har resultaten uppe på sajten.
http://www.ippon.org/oly2016.php

Ett alternativ är att använda en tjänst som Ghostery eller VPN så att det ser ut som man kommer från ett annat land.

Resultat för övriga svenskar

Martin Pacek

Martin Pacek hade en tuff första match. Martin Pacek mötte koreanen Cho Guham i 100 kilos klassen på matta 1. Martin fick en shido efter 26 sekunder för en falsk attack och  någon minut senare har Cho fått en shido för passivitet. Martin fick yterliggare en shido for passivitet 3:52 minuter in i matchen och förlorade med en mycket litet marginal.
Läs mer
Live TV

Judoinside reportage om 100 kilos klassen.

Mia Hermansson

Först ut var Mia Hermansson tisdagen den 9:e augusti och hon har fick en tuff lottning och mötte den populära och duktiga italienskan Gwend Edwige i 63 kilos klassen. Mia förlorade på på en seoi-nage.
Läs mer

martinpacekRobin Pacek

Robin Pacek mötte amerikanen Stevens Travis och fick en shido redan efter 22 sekunder när han gick utanför matchområdet men efter 45 sekunder fick Stevens också en shido för en falsk attack . När det bara var 30 sekunder kvar av matchen fick Stevens in en långsam och tveksam Tome-Nage som domarna gav poängen Yoko. Viasat kommentatorn tyckte Robin blev bortdömd.
Läs mer